Karta över sevärdigheter i Gesunda

Här anordnads Sveriges första spelmansstämma 1906. Initativtagare var Anders Zorn.
Du hittar Måstäpp en bit upp på Måstäppsvägen , röd pil .
Hålgropsten från förhistorik tid
Geologerna säger att den här hålgropstenen förmodligen användes på bronsåldern, som omfattar åren 1 700 f.Kr till 500 f.Kr. Bronsåldern var den första förhistoriska period som visar tydliga tecken på internationella förbindelser med handel. Här i Norden kom sedan järnåldern och därefter vikingatiden fram till ca 1 050 e.Kr.
En hålgropsten är en flat sten eller klippa med urgröpta fördjupningar s k skålgropar som är urknackade med knacksten. Groparnas antal varierar från några få till flera tiotal. Skålgropar förekommer världen runt inom olika kulturer och under olika tider.
Hålgropstenar kallas för offerstenar och ligger oftast i närheten av eller på gravfält. De kan ha ett samband med dödskulten. Människor har också nedlagt offergåvor för att främja återväxten. Enligt folksägnen har groparna också använts för att avvärja sjukdomar.
Troligen har de också haft en viktig roll i samband med fruktbarhetskult. I folkmun kallas stenarna för älvkvarnar.
Hur den här stenen har hamnat i Gesunda döljes i dunkel.
I Dalarna finns offerstenar i b l a Gagnef, Säter och By i Avesta.
Du hittar den på stigen en bit upp på Måstäppsvägen. Lila pil.
En liten bit utanför Gesunda by, ca 2 timmars promenad i riktning mot Rossberg, ligger ett turistmål värt ett besök. Det berättas att en ung flicka vid namn Malin på 1300-talet tog med sig Solleröbor till denna del i skogen för att undgå att smittas av pesten. En minnesplats har rests på platsen och än idag ges här en friluftsgudstjänst varje år till Malins minne. En slogbod med grillstad är uppförd på platsen och vill man övernatta så finns det möjlighet till detta i ytterligare en slogbod.
Den kan också nås med bil och ca 200 meter promenad. Åk vägen upp bakom Gesundaberget. Orange pil.
I Gesunda finns den enda kvarvarande Sturbåten.
Vid brofästet till Solleröbron, vänstersida , blå pil.
Invid elljusspåret ligger den gamla Sågdammen, där finns en fin grillplats. Köp ved och gör en brasa. Stanna här i lugnet och meditera en stund.
Mörkblå pil.
Vid Selens fäbodar
I det gamla bondesamhället på fäbodväsendets tid ansågs flyttblock och stora stenar ha kraft och man nyttjade dem till att kurera sjukdomar och återställa hälsa.
Ingen vet hur länge Botestenen här vid Selens fäbodar har varit i bruk men förmodligen från medeltiden. Den kan ha varit det sista hoppet för de som flydde digerdöden.
Mer info och karta här .
Selen är den äldsta långfäboden. En fäbod- och kvarninventering från 1663–1664 säger att här verkade sex familjer från fem Solleröbyar. Fäboden har sannolikt anor från 1500-talet, kanske tidigare.
Karta och mer information hittar du här